Reklama
 
Blog | Barbarosa

Snímek /Umírající zvíře/ křehkost a dech beroucí síla

Spisovatel Phillip Roth vydal v roce 2007 novelu s názvem Umírající zvíře, kterou o rok později zachytila na filmové plátno Isabel Coixet. Křehkost a zároveň veliká vnitřní síla, svobodomyslnost a hluboký cit. Tak se dá tento jemný snímek zjednodušeně charakterizovat. Dávám bez delšího rozmýšlení jednoznačně palec nahoru.

Film /Umírající zvíře/ je diváckým zážitkem. Alespoň pro mne tímto snímek byl – zanechal ve mně něco, co se dá jen těžce vysvětlit. Mezi mladou dívkou Consuelou (Penélope Cruz) a jejím o třicet let starším profesorem literatury Davidem Kepeshem, kterého věrně ztvárnil Ben Kingsley, vzplane láska. Ovšem láska není hlavním tématem filmu. Jedná se o směsici hlubokých citů, věkového rozdílu, který je mezi oběma jako hluboká propast a snaha o svobodný vztah, na který byl až do této doby David zvyklý. Mladá studentka Consuela je však pro Davida natolik oslnivá a podmanivá, že jí nedokáže odolat a svým citům podlehne.

Jejich vztah je z počátku harmonický, ale později se David podvolí vášnivé žárlivosti, která ho o Consuelu skoro připraví. Žárlivost staršího šedesátníka, který si myslel, že se již v životě setkal se vším a nemůže ho nic překvapit. Nečekal ale, že mu Consuela otočí život o 180° a on bude bloudit městem a marně hledat v duši stabilitu.

Epizoda mezi Davidem a Consuelou však pomine, jakmile se David rozhodne, že se nechce seznámit s jejími rodiči a nepřijde na promoční večírek, který je pro Consuelu stěžejní.

Reklama

V příběhu se setkáváme s Davidovým dobrým kamarádem, laureátem Pulitzerovy ceny – Georgem O´Hearnem, který celý příběh skvěle doplňuje. Sukničkář, stejně jako kdysi býval i David. Na přednášce na univerzitě, kde dělá David předřečníka, však dostane George silný infarkt, který nepřežije. David se musí sám v sobě poprat hned s dvěma ranami osudu – se smrtí svého nejlepšího přítele a se ztrátou životní lásky, Consuely.

David žije dál, ač velice zahořklý a slabý. Po letech však nalezne na záznamníku vzkaz od Consuely a dozví se, že umírá na rakovinu prsu. Návrat Consuely v Davidovi probudí znovu lásku k životu a snahu o to, být lepší.

Ve snímku je mnoho krásných momentů. Herecké výkony jsou oslnivé a Penélopa opět zazářila svým půvabem i smyslem pro dokonalost. Ben Kingsley výstižně vyobrazuje staršího profesora, který byl vždy požitkářem a ve vztazích nestálý a je zde jasně vidět, jak jedna dokonalá bytost rázem dokáže všechno změnit.

 Proto nemohu jinak, než…                                   (bur)                                                                                           

 

     

 

 zdroj: http://worldfilm.about.com/od/photogalleries/ig/-Elegy–Photo-Gallery/Penelope-Cruz-and-Ben-Kingsley.-1BY.htm