Reklama
 
Blog | Barbarosa

Severský dech / kapela Hjaltalín

Zavřete oči, ponořte se do svého divanu, ušáku nebo pohovky, uvelebte se, zabalte se do ovčí houně nebo vlněné deky a nechte se pohltit tímto jedinečným hudebním zážitkem. Směsí chladu, radosti a jemného doteku dálného severu. Představuji Vám kapelu /Hjaltalín/.

Vrátila jsem se ze sobotní šichty a poslouchala při radostných sobotních povinnostech slečnu Nebesářovou, když jsem zaslechla ze vzdálenější místnosti libý zvuk. Atmosféra skladby /On The Peninsula/, která se mi příjemně linula po bytě, by se dala přirovnat ke kapele Sigur Rós nebo Valdimar.

S prvním taktem této kapely poznáte, že se jedná o severský projekt. Na první poslech charakteristické spojení jednotivých tónů včetně smyčcového doprovodu, je jistým znakem vzdálené, mrazivé atmosféry, která je pro severské země tak typická.

Hjaltalín je islandský projekt, který vznikl v roce 2004 spojením několika studentů v čele s frontmanem Högni Egilssonem. Dalšími spoluhráči jsou Axel, Guđmundur, Hjörtur, Rebeka, Sigridur a Viktor. První label vyšel v roce 2007 pod názvem /Sleepdrunk Seasons/, a jakmile se dostal veřejnosti do podvědomí, byl velmi pozitivně přijat.

Reklama

Frontman kapely Högni Egilsson má charakteristický hlas, který poznáte po odehrání pár sekund. Housle, které skoro všechny singly doprovází, jsou nezpochybnitelným rysem dálného severu. Dodávají tak jejich hudbě intenzitu a podmanivost.

Doporučuji Vám poslechnout si následující skladbu /Crack In a Stone/, protože vážně stojí za to. Bohužel v současné chvíli koncertují jen v Reykjavíku. Snad někdy navštíví Prahu či okolní státy. Nebo se konečně vypravím do bájemi opřádaného Islandu. Skvělé předsevzetí!

Hezký poslech a nohy v teple. (bur)

___________________________________________________

zdroj: http://jajajamusic.com/2013/11/watch-hjaltalin-i-feel-you/